ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

Τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ διαθέτουν φύλλα κάλυψης θερμοκηπίων υψηλών προδιαγραφών, που έχουν παραχθεί με τις πιο σύγχρονες μεθόδους για να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του Έλληνα καλλιεργητή θερμοκηπίων. Όλα τα φύλλα υπόκεινται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, βάσει του προτύπου ISO 9001. Όμως ο χειρισμός του φύλλου, ο τρόπος τοποθέτησης και η φροντίδα κατά τη διάρκεια της χρήσης του μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής του ή άλλες ιδιότητες. Παρακάτω δίδονται οδηγίες για τη σωστή τοποθέτηση και χρήση των φύλλων και περιγράφονται διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν θετικά ή αρνητικά στη διάρκεια ζωής ή στις άλλες ιδιότητές του.

Τύπος και κατασκευή του θερμοκηπίου

Το θερμοκήπιο συνιστάται να πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται από το Υπουργείο Γεωργίας όσον αφορά τις διαστάσεις, τα υλικά κατασκευής, τη θεμελίωση, την εγκατάσταση, τα φορτία του σκελετού, τον εξαερισμό κ.λ.π. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στους εξής παράγοντες:

 • Στα ξύλινα θερμοκήπια, η ξυλεία πρέπει να είναι σωστής ποιότητας και κατάλληλα επεξεργασμένη, να είναι λεία, χωρίς οξείες γωνίες. Δεν πρέπει να εκκρίνει ρητίνη ούτε να είναι “σάπια”. Τα καρφιά δεν πρέπει να είναι σκουριασμένα.
 • Στα μεταλλικά θερμοκήπια, οι σωλήνες πρέπει να είναι λείοι και γαλβανισμένοι εν θερμώ. Η καμπυλότητα του σκελετού πρέπει να είναι μελετημένη ώστε το πλαστικό να εφάπτεται καλά σε κάθε σημείο, για να μην “κτυπάει” από τον αέρα πάνω στο σκελετό και φθείρεται. Οι σωλήνες και τα σύρματα που χρησιμοποιούνται για στερέωση του πλαστικού δεν πρέπει να είναι σκουριασμένα.

Τοποθέτηση του πλαστικού

 1. Έως τη στιγμή της τοποθέτησής του, το φύλλο πρέπει να φυλάσσεται σε χώρο σκεπασμένο, δροσερό και σκιερό, μέσα στο περιτύλιγμά του, τοποθετημένο οριζόντια κι όχι όρθιο.
 2. Κατά το άνοιγμα των ρόλων, αφαιρέστε το πλαστικό ταμπελάκι ή την ετικέτα που υπάρχει στο περιτύλιγμα, σημειώστε πάνω την ημερομηνία τοποθέτησης του πλαστικού, και φυλάξτε τα μέχρι την επόμενη αλλαγή πλαστικού.
 3. Ο συνιστώμενος τρόπος ξετυλίγματος είναι ο εξής: Στερεώνεται η άκρη του φύλλου στην αρχή της οροφής ή στο έδαφος και μετακινείται ολόκληρος ο ρόλος, ώστε το φύλλο όπως ξετυλίγεται να πέφτει απαλά πάνω στην οροφή ή στο έδαφος, χωρίς να σέρνεται και να τραυματίζεται. Τα 8πλά διπλωμένα φύλλα συνιστάται πρώτα να ξετυλίγονται κατά μήκος και μετά να ξεδιπλώνονται.
 4. Το σκέπασμα του θερμοκηπίου πρέπει κατά προτίμηση να γίνεται νωρίς το πρωί, με γλυκό καιρό (15-23 βαθμούς). Πρέπει να δίδεται προσοχή ώστε να μην πληγωθεί ή σχιστεί το φύλλο κατά την τοποθέτηση. Πολύ μεγάλη σημασία παίζει το σωστό και συμμετρικό τέντωμα, ώστε να μη “χτυπιέται” το πλαστικό πάνω στο σκελετό από τον αέρα και φθείρεται.
 5. Να αποφεύγεται το υπερβολικό τέντωμα που μπορεί να έχει σαν συνέπεια τη μείωση της ελαστικότητας του φύλλου και το σχίσιμο το χειμώνα που το φύλλο συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
 6. Σε περίπτωση που κατά την τοποθέτηση διαπιστωθεί οποιοδήποτε σοβαρό μηχανικό ή άλλο ελάττωμα που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο σχίσιμο, το φύλλο δεν πρέπει να τοποθετείται αλλά να ενημερώνεται αμέσως ο αντιπρόσωπος της εταιρείας.
 7. Στα δίρικτα θερμοκήπια το φύλλο πρέπει να στηρίζεται πάνω στα πλευρά με τα πηχάκια σε κοντινές αποστάσεις (όχι περισσότερο από 1 μ. σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους).
 8. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίδεται στο κάρφωμα του πλαστικού πάνω στο σκελετό, γιατί τις περισσότερες φορές από κει ξεκινά το “σχίσιμο”.

Εξαερισμός και άρδευση

 1. Το θερμοκήπιο πρέπει να εξαερίζεται επαρκώς, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει καλλιέργεια.
 2. Η τεχνική της ηλιοαπολύμανσης είναι δυνατόν να μειώσει τη διάρκεια ζωής του πλαστικού κατά αρκετούς μήνες. Συνιστάται να μην κλείνεται ερμητικά το θερμοκήπιο, για να αποφεύγεται η υπερθέρμανση που οδηγεί σε πρόωρη φθορά του πλαστικού.

Προστασία του φύλλου

 1. Είναι γνωστό ότι η καταστροφή του φύλλου ξεκινάει πάντα στα σημεία επαφής με το σκελετό του θερμοκηπίου, κυρίως λόγωτων υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται εκεί.
 2. Για να προστατευθεί το φύλλο πρέπει, ολόκληρη η επιφάνειά του που βρίσκεται σε επαφή με το σκελετό να βάφεται εξωτερικάμε άσπρο πλαστικό υδατοδιαλυτό χρώμα ώστε να εμποδίζεται η υπερθέρμανση και πρόωρη καταστροφή του πλαστικού. Επίσης, πρέπει να προστατεύεται από την υπερθέρμανση το φύλλο στις υδρορροές.
 3. Δεν συνιστάται να βάφεται με λευκό χρώμα εσωτερικά ο σκελετός.
 4. Το υλικό σκίασης του θερμοκηπίου που τυχόν χρησιμοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είναι στόκος ή άλλο αδρανές υλικό και πάντως όχι ασβέστης ή άλλα μη αδρανή υλικά.
 5. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κλίπς ή προφίλ από PVC.
stogianos_adminΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ